Fine Taste Good Living
Fris en fruitig de zomer door met heerlijke zomerbiertjes!
Fris en fruitig de warme zomer door met heerlijke zomerbiertjes!
Dé dorstlesser in de zomer is een lekker koel biertje. Zoals lentebock past bij de lente en herfstbock bij de herfst, zo zijn er ook een aantal soorten bier die in de zomer favoriet zijn. Vooral verfrissend, licht bier met een wat lager alcoholpercentage smaakt heerlijk in warmer weer onder de stralende zon. Kom naar úw topSlijter voor goed advies over het lekkerste zomerbier om zo de zomer van 2021 te kunnen vieren!
Weizenbier
Weizen is het Duitse woord voor tarwe. Vaak vertaald men Weizenbier als witbier en dat is begrijpelijk omdat Weizenbier vaak een troebele, melkachtige kleur heeft. Er zitten echter grote verschillen tussen witbier en Weizenbier. Weizenbier is friszuur met kenmerkende aroma's van kruidnagel en banaan en heeft een alcoholpercentage tussen de 4,5% - 6% en bevat minimaal 50% tarwemout. Weizenbier mag geen andere grondstoffen bevatten behalve graan, hop, gist en water. Oorspronkelijk komt Weizenbier uit het Duitse Beieren. Tarwe mocht in de 16e eeuw volgens het Reinheitsgebot alleen door bakkers gebruikt worden en gerst was voor bierbrouwers. Echter was de Hertog van Beieren enorm fan van dit fris-zure lichte bier dat hij één brouwerij het alleenrecht gaf voor het brouwen van dit bier met tarwe.
Er zijn verschillende soorten Weizen:
-Hefeweizen: blond, met gist, dus ongefilterd.
-Dunkelweizen: gebruik van gebrande mout, donker, ongefilterd.
-Kristallweizen: blond, gefilterd.
-Weizenbock: extra sterk (+/- 8%).
Weizenbier is bij uitstek geschikt als zomerbier en een echt zonnetje in uw glas. Zomerse temperaturen zorgen voor een intensere smaakbeleving.
Onze tip: Weihenstephaner Vitus
In tegenstelling tot Nederlandse en Belgische bockbieren wordt Vitus heel het jaar door gebrouwen, zo wil de Duitse traditie. Het is een Weizenbock, een bockbier van vooral tarwe dus. Dit zorgt voor die kenmerkend Hefeweissbiergeur van fruit, en de zachte en romige smaak.
Witbier
In tegenstelling tot Weizen, mag witbier naast graan, hop, gist en water wel andere grondstoffen bevatten. Vaak worden kruiden, zoals koriander of schillen van citrusvruchten toegevoegd, waardoor het bier een frisse, zoetige smaak krijgt. Witbier wordt niet gefilterd en is daarom enigszins troebel en wordt gemaakt met ongeveer 30% tot 40% ongemoute tarwe en daarnaast gemoute gerst. Witbier bevat dus minder tarwe dan Weizenbier. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5% en 6% en bevat vaak veel koolzuur. De beste serveertemperatuur van een witbier ligt tussen de 5 en maximaal 8 °C. Oorspronkelijk komt witbier uit België en is al eeuwen oud. Na de 2e wereldoorlog was er echter nog maar 1 witbier-brouwerij over, tot Pierre Celis uit liefde voor het witbier en de oude brouwtraditie een nieuwe witbier-brouwerij stichtte. Witbier is verfrissend, dorstlessend, zacht en toegankelijk, oftewel, het perfecte bier tijdens een warme zomerdag!
Onze tip: St. Bernardus Wit
Ongefilterd witbier met een zachte, volle smaak en toetsen van citrusvruchten en verse koriander. Het recept van de st. Bernardus is ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis, de godfather van het Belgische witbier.
IPA
De afkorting IPA staat voor India Pale Ale. In IPA-bier zit meer hop dan in andere biersoorten, waardoor de smaak bitter en fruitig is. Deze combinatie maakt IPA-bier uitstekend geschikt als zomerbiertje. Een IPA heeft een medium, tot volle body en een medium koolzuurgehalte. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%. Oorspronkelijk komt dit bier uit Engeland. In de 17e eeuw was India een Engelse kolonie. Veel Engelsen waren hier gevestigd en wilden graag bier van ‘thuis’. Echter was de zeereis te lang voor het bier om in goede conditie over te komen. Daarom werd er meer hop tijdens het brouwproces toegevoegd, als conserveringsmiddel en om het alcoholpercentage omhoog te krijgen. Hierdoor bleef het bier langer houdbaar en konden de Engelsen in India volop Engels bier drinken. Logischerwijs kreeg dit type bier dan ook de naam ‘India Pale Ale‘.
Er zijn 3 verschillende stijlen:
-English IPA: aards, floraal, alcoholpercentage van 5,0-7,5%, Engelse hop- en moutsoorten.
-American IPA: fruitig, bitter, alcoholpercentage van 6,0-7,5%.
-Imperial IPA: krachtig, bitter, diverse hopsoorten, alcoholpercentage boven de 7,5%.
Onze tip: Van Moll Wanderlust
Lichtvoetig en fris stapt deze IPA door de wereld. Slechts 0,3% alcohol maar 100% smaak! Hij neemt je mee langs citrusgaarden, hopt langs dennenbomen, plukt wat passievrucht. Wanderlust er nog wel één! Geniet van al het moois. Aan hem zal het niet liggen, deze reis gaat nog even door.
Smaakjes-bier
Een flesje Mexicaans bier wordt vaak geserveerd met een stukje citroen of limoen in de hals van het flesje. Deze gewoonte is overgewaaid uit Mexico en niet elke brouwer of bierliefhebber is hier blij mee. Het stukje citroen of limoen heeft in warme landen een functie, namelijk het afschrikken van vliegjes en voor het ontsmetten van de hals van het flesje. De smaak en schuimkraag van het bier wordt echter wel aangetast. Als een brouwer had gewild dat zijn bier naar citroen zou smaken, dan had hij het wel zo gebrouwen. Toch zijn er veel mensen die een ijskoud biertje met een zoete of fris-zure smaak, zoals citroen, tijdens zonnige dagen wel kunnen waarderen. Deze frisse bieren zijn ook onder jongeren steeds populairder aan het worden en daarom zien we dat steeds meer brouwerijen ook één of meerdere smaakjes-bieren brouwen. Vooral citroenbier is erg populair tijdens een zonnige dag, maar ook kersenbier, bier met mangosmaak en zelfs bier met ananassmaak kunt u tegenkomen. Voor ieder wat wils. Verfrissender kan het niet worden!
Onze tip: Davo Surf Ale
Explosieve aroma's van ananas en citrus maken dit een uiterst verfrissend bier!